Siirry sisältöön

Hongiston koulu

Kyläyhdistyksen sydän on vuonna 1918 rakennettu kansakoulu. Tässä punamultaisessa talkoovoimin urakoidussa hirsitalossa taivallettiin opintietä vuoteen 1966 asti, jonka jälkeen koulurakennus on ollut kyläläisten aktiivisessa käytössä jo monen vuosikymmenen ajan. Dramatiikkaakaan ei ole koulun historiasta puuttunut, sillä viimeksi vuonna 2012 Lohjan kaupunki suunnitteli kiinteistön myyntiä kuten useampana vuonna aiemminkin. Hongistoon tuolloin perustettu kyläyhdistys tarjoutui rakennuksen säilyttääkseen ottamaan koulun ylläpito- ja korjausvastuun itselleen, ja aiheesta käytiin vilkasta lehtikirjoittelua kylätalon ja kyläyhteisön elävyyden puolesta. Hongistolaisten sinnikkyys palkittiin ja kylätienoo sai pitää koulun omassa käytössään.

Paljon on tämän jälkeen tapahtunutkin. Sisätiloja on remontoitu talkoohengessä vanhaa kaunista hirsipintaa kunnioittaen, on hakattu halkoja, uusittu lämmitysjärjestelmä ja raivattu lisätilaa parkkipaikalle. Koulun kahta lentopallokenttää on pidetty yllä ja nyt muutamana talvena on Hongistoon saatu hiihtoladutkin.

Syksyllä 2018 kyläyhdistyksen suurimpana ponnistuksena järjestettiin koulun 100-vuotisjuhlat. Tuohon hienoon juhlapäivään mahtui juhlapuheita, Hongiston oman lapsikuoron ja orkesterin sekä muiden harrastajien yhdessä toteuttama kyläkonsertti, Lehmijärven Marttojen mainioita herkkuja, Tuliheilojen tanssimusiikkia, stand upia ja illan komeasti päättänyt tulishow. Tämä ilahduttavan runsaasti väkeä koulunmäelle kerännyt tapahtuma onnistui paremmin kuin hyvin. Juhlavuoden jälkeen toiminta koululla on säilynyt edelleen aktiivisena, harrastuksia riittää miltei jokaiselle päivälle ja tapahtumiakin vuodenkiertoon monenlaisia.

Seuraavana suurena ponnistuksena urakoidaan kesän 2020 aikana (tai pandemiatilanteesta riippuen kesän 2021 aikana) koululle uusi maalipinta. Talkooväki on tervetullutta ja urakan alkamisesta ja etenemisestä ilmoitellaan erikseen.

 

Kysyttävää yhdistyksen toiminnasta? Kehitysehdotuksia? Haluaisitko vuokrata koulun omaan juhlaasi tai muuhun tapahtumaan?

YHTEYSTIEDOT:

Hongiston koulu, Lehmijärventie 956
Facebookissa nimellä Hongiston koulu
Yhdistyksen puheenjohtaja Katja Husso, p. 050-5701576