Siirry sisältöön

2018

10.2. päästiin nauttimaan laskiaisesta kerrankin oikein kunnon talvikeleillä. Hernekeiton ja laskiaispullien (hillolla vai mantelilla, kas siinä pulma muttei hätää, tarjolla oli molempia) jälkeen kelpasi ottaa vauhtia pulkkamäessä sekä testata poniajelua sekä suksien luistoa Liikuntakeskuksen ajamilla laduilla.

11.3. lapset ja lapsenmieliset pääsivät urakoimaan pääsiäiskortteja ja virpomaoksia. Pari viikkoa myöhemmin kylänraitilla nähtiinkin useampia noitajoukkioita tuoreita ja terveitä toivottelemassa.

Lauantaina 14.4. kokoontui koulun pihalle joukko työhanskoin varustautuneita ihmisiä, joille oman tontin kevättöissä ei selkeästi ollut kylliksi puuhaa - tai jotka vaihtoehtoisesti lähtivät kotipihalla odottavaa loputonta urakointia karkuun. Pihalla odotti parkkipaikkaprojektin tieltä kaadettu jättimäinen kasa puunrunkoja, jotka realistisen arvion mukaan oli tarkoitus saada klapeina kuivumaan kolmen talkoopäivän aikana. Sen verran ahkerasti moottorisahat pauhasivat ja kirveet napsuttelivat pöllejä pieniksi, että ykskaks koko kasa oli lähes saumattoman yhteistyön ansiosta heitelty häkkiin odottamaan talvipakkasia.

Maanantaita 23.4. vietettiin nostalgisissa tunnelmissa, kun entiset Hongiston koululaiset kävivät muistelemassa vuosikymmenten takaisia kansakouluaikoja. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa arvostetun opettajattaren vinkit siitä, kuinka naiset voivat ehkäistä iän mukanaan tuomaa ryppyisyyttä ja muistelmia koulun lihasopan ainesten hankinnasta. Nämä ja monet muut tarinat tullaan koostamaan koulun vaiheista kertovaan historiikkiin, joka julkaistaan 1.9.2018 koulun satavuotisjuhlassa.

Helatorstaina 10.5. vietettiin perinteistä talkoopäivää. Ahkerimmat työmyyrät aloittivat koulun pihan siistimisen jo aamupäivällä, ja poikkeuksellisen lämpimän auringonpaisteen helliessä kyläläisiä siirryttiin iltapäiväksi grillaamaan ja saunomaan Saarikkoon. Uskaliaimmat kävivät järvessä uimassakin

11.8. oli jälleen Lehmijärventiellä ruuhkaa, kun Hongiston Tarmon lentopalloturnaus houkutteli koulun pelikentille liki kymmenen toinen toistaan kovempaa joukkuetta kisaamaan halutusta turnausvoitosta. Kyläyhdistyksen ylpeys, kuntolentopallojoukkue Hongiston Leijat oli muutamaan kertaan jo parin pisteen päässä erävoitosta, mutta ahkerasta koko kesän kestäneestä harjoittelusta huolimatta karsiutui sitten lopulta jumbofinaalista.

Lauantaina 1.9. vietetiin Hongiston koulun 100-vuotisen taipaleen huipentanutta päätapahtumaa. Tässä pari sataa juhlavierasta koulunmäelle koonneessa juhlassa kuultiin juhlapuheita, nähtiin break dancea ja laulettiin, jonka jälkeen herkuteltiin Lehmijärven Marttojen juhlakakkukahveilla. Tämän jälkeen siirryttiin sisälle kuulemaan kyläläisten valmistelemaa vanhan koulun ja ympäröivän mäntymetsän tunnelmaan sopivaa juhlakonserttia, jonka avasi kylän lapsista kootun kuoron laulama sekä kylän orkesterin säestämä Honkain keskellä. Konsertin jälkeen siirryttiin ulos Marttojen notkuvan ruokapöydän äärelle, tanssattiin Tuliheilojen menevän musiikin tahtiin ja kuultiin elämän ja parisuhteen totuuksia stand up -koomikoiden Simo Takasen ja Ursula Herlinin kertomana. Tanssit jatkuivat myöhään yöhön, ja illan huipensi komea tulishow.

27.10. hirmuiltiin perinteisesti halloweenissa. Juhlajärjestäjät olivat panneet parastaan järjestäessä kaameita tarjottavia eväspöytään ja rohkeimmat uskalsivat kurkistaa, mitä kammokujalla tapahtuu.

15.12. tuoksui koululla joulu ja kaneli, kun Martat olivat haudutelleet ehkäpä joulun parhaan riisipuuron suurissa kattiloissaan. Manteli löytyi, joululauluja laulettiin ja saatiin juhlaan myös vieras Korvatunturilta. Hongiston Tarmo palkitsi ahkeria kuntoilijoita ja puurojuhlan päätti suuri arvonta.

22.12. oli hyvä hetki päättää kyläyhdistyksen toimintavuosi, jättää hetkeksi jouluvalmistelut ja lähteä laulamaan ja kuuntelemaan Hongiston joululauluja. Koristeltu joulukuusi, kynttilät ja ikkuinoiden joulutähdet valaisivat kauniin tilan, ja perinteisten joululaulujen lomassa kuultiin myös kylän lasten ja vähän vanhempienkin soittajien omia esityksiä.