Siirry sisältöön

Hongiston koulu

Kyläyhdistyksen sydän on vuonna 1918 rakennettu kansakoulu. Tässä punamultaisessa talkoovoimin urakoidussa hirsitalossa taivallettiin opintietä vuoteen 1966 asti, jonka jälkeen koulurakennus on ollut kyläläisten aktiivisessa käytössä jo monen vuosikymmenen ajan. Dramatiikkaakaan ei ole koulun historiasta puuttunut, sillä viimeksi vuonna 2012 Lohjan kaupunki suunnitteli kiinteistön myyntiä kuten useampana vuonna aiemminkin. Hongistoon tuolloin perustettu kyläyhdistys tarjoutui rakennuksen säilyttääkseen ottamaan koulun ylläpito- ja korjausvastuun itselleen, ja aiheesta käytiin vilkasta lehtikirjoittelua kylätalon ja kyläyhteisön elävyyden puolesta. Hongistolaisten sinnikkyys palkittiin ja kylätienoo sai pitää koulun omassa käytössään.

Paljon on tämän jälkeen tapahtunutkin. Sisätiloja on remontoitu talkoohengessä vanhaa kaunista hirsipintaa kunnioittaen, on hakattu halkoja, uusittu lämmitysjärjestelmä ja raivattu lisätilaa parkkipaikalle. Koulun kahta lentopallokenttää on pidetty yllä ja muutamana talvena lumitilanteen salliessa Hongistoon saatu hiihtoladutkin. Iso ponnistus oli koulun ulkopintojen maalaaminen talkoovoimin kesällä 2020 ja sen perään eteistilojen remontointi syksyllä. Tällä hetkellä pieni mutta sitäkin sitkeämpi talkooporukkamme uudistaa koulun wc-tiloja ja seuraavana kohteena on keittonurkkauksen rakentaminen kudontasalin puolelle.

Hongiston alueen kyläyhdistys pyrkii toiminnassaan huomioimaan jäsentensä toiveita ja kyläläisten tarpeita. Suuntaviivoja tähän toimintaan on saatu v. 2014 tehdystä Kyläsuunnitelmasta.

https://www.hongistonkoulu.net/wp-content/uploads/2014/09/Hongiston_kylasuunnitelma.pdf

 

Kysyttävää yhdistyksen toiminnasta? Kehitysehdotuksia? Haluaisitko vuokrata koulun omaan juhlaasi tai muuhun tapahtumaan?

YHTEYSTIEDOT:

Hongiston koulu, Lehmijärventie 956
Facebookissa nimellä Hongiston koulu
Yhdistyksen puheenjohtaja Katja Husso, p. 050-5701576